Pyszna i aromatyczna – tak w skrócie można opisać herbatę z jaśminem. Oprócz niepowtarzalnego smaku posiada także mnóstwo pozytywnych dla naszego zdrowia właściwości. Najbardziej znaną odmianą naparu z tym dodatkiem jest herbata zielona z jaśminem. Warto jednak skusić się także na tę białą: jest ona delikatna i pozbawiona gorzkiego posmaku.

Korzystne działanie

Biała herbata z jaśminem jest bogatym źródłem polifenoli. Działają one antyoksydacyjnie, co oznacza, że zwalczają wolne rodniki. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zbyt duża ilość wolnych rodników w organizmie zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory i przyspiesza proces starzenia. Co więcej, jaśmin świetnie sprawdzi się także w walce z tak zwanym złym cholesterolem. Nietrudno się domyślić, że jest to bardzo dobra wiadomość dla naszego serca.

Herbatę jaśminową zaleca się także osobom, które mają trudności z zasypianiem. Napar pozytywnie wpływa na sen i ułatwia zasypianie. Pomaga także się odprężyć i zniwelować stres. Napój ten najlepiej więc pić wieczorem.

Jak prawidłowo zaparzyć herbatę?

Najszybszą i jednocześnie najwygodniejszą do zaparzenia jest herbata jaśminowa w torebkach. Możemy znaleźć ją na stronie Big-acvtive.pl. Co więcej herbata z firmy Big-active jest pakowana w torebki z materiału biodegradowalnego. Dzięki temu są one przyjazne środowisku. Białą herbatę jaśminową zalewamy gorącą wodą, ale nie wrzątkiem. Następnie filiżankę możemy przykryć spodeczkiem i odstawić na trzy – cztery minuty. Warto także zauważyć, że do jaśminowej herbaty nie będziemy potrzebować żadnych dodatków. Jej delikatny smak nie potrzebuje substancji słodzących, możemy więc zrezygnować z cukru, a nawet miodu.

Herbata z jaśminem kusi swoim smakiem (idealnym połączeniem wyrazistego aromatu i delikatnego posmaku) i właściwościami. Doceni ją każdy prawdziwy herbaciany smakosz. Napar ten powinno się pić dwa razy dziennie, wtedy mamy największe szanse na to, że herbata faktyczne pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie.

Herbata z jaśminem – napój dla prawdziwych smakoszy
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here