Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Aby grill był całkowicie udany, warto pamiętać o tym, aby przygotować nie tylko mięso. Na grillu można przyszykować także wiele innych wyśmienitych dań!
Grillowanie jest jedną z popularnych metod przyrządzania posiłków, która polega na opiekaniu ich nad ogniem lub w wysokiej temperaturze. Grillowane potrawy posiadają wyśmienity smak oraz aromat.
Oczywiście dania grillowe można przygotować także bez korzystania z grilla węglowego. Gdy aura nie sprzyja, doskonałym pomysłem może być grill elektryczny albo też grill zamontowany w piekarniku. Taka metoda grillowania jest uznawana także za zdrowszą, ponieważ nie dochodzi wtedy do wydzielania się szkodliwego dymu
Co grillować poza mięsem?
Najczęściej na grillu przygotowywane jest mięso, na przykład w postaci kiełbasek, karkówki, szaszłyków. Warto jednak pamiętać, że grill może posłużyć także do szykowania wielu innych smacznych dań!
Na grillu można również przygotować:
- warzywa – cukinia, papryka, bakłażan, pieczarki, ziemniaki, bataty, pomidory, kukurydza, także burgery warzywne – warto wcześniej nasmarować je olejem i posypać przyprawami,
- sery – ser camembert, grecki ser halloumi i inne sery
- pieczywo – bułki, chleb, także aromatyczne pieczywo czosnkowe.
Co podać do dań grillowanych?
Do dań grillowanych warto także podać innego rodzaju smaczne dodatki. Co jeszcze powinno znaleźć się na stole?
Jednym z podstawowych dodatków będzie sałatka do grilla. Przyszykowana ze świeżych lub konserwowych warzyw z dodatkiem aromatycznych sosów sprawi, że dnia grillowe nabiorą świeższego, lżejszego charakteru.
Jako sałatka na grilla świetnie może sprawdzić się popularna sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i świeżymi, sałatka grecka z pomidorami, ogórkiem, oliwkami i serem feta czy też sałatka z sałaty lodowej, ogórka, rzodkiewek oraz szczypiorku.
Nie zapominaj też o wyśmienitych sosach. Mogą być to keczup, musztarda, sosy jogurtowe, sos tatarski, sos tysiąca wysp – wedle upodobań!
Podsumowując, przy organizacji grilla warto pamiętać o urozmaiceniu potraw. Wtedy posmakują każdemu!