Węglowodany to jeden z kluczowych składników odżywczych – ich udział energetyczny w diecie powinien wynosić nie mniej niż 55% całkowitej wartości kalorycznej. Obecnie nie mają jednak dobrej sławy. Oskarża się je o to, że tuczą i sprzyjają otyłości. Modne są raczej diety wysokotłuszczowe i niskowęglowodanowe. Okazuje się, że nie zawsze słusznie.
Źródła węglowodanów złożonych
Zaopatrują organizm w energię stopniowo i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Zdrowe produkty z dużą zawartością węglowodanów złożonych to zwłaszcza pełnoziarniste pieczywo, kasze, płatki zbożowe, ziemniaki, ryż, bataty, kukurydza, a także rośliny – głównie strączkowe.
Zdrowe źródła węglowodanów prostych
W odpowiednio zbilansowanej diecie nie może zabraknąć również węglowodanów prostych. Różnią się one do złożonych tym, że w krótkim czasie dostarczają do organizmu sporo energii, jednak nie na długo. Powinny być dostarczane w naturalnej postaci – najlepiej zjadanych w całości owoców. Stanowią one cenny element diety ze względu na to, że zawierają sporą ilość antyoksydantów, a zwłaszcza witaminy C. Należy natomiast unikać przetworzonych węglowodanów prostych, które znajdują się w takich produktach jak m.in. biały cukier, ciastka, słodzone napoje czy słodycze.
Najkorzystniejsze dla zdrowia źródła węglowodanów to ekologiczna żywność, która jest wolna od zanieczyszczeń i zawiera sporą ilość cennych witamin oraz minerałów. Jej zaletę stanowi także znacznie lepszy smak w porównaniu do produktów uprawianych metodami konwencjonalnymi. Żywność BIO powinna zostać oznaczona za pomocą certyfikatu – np. w formie białych gwiazdek układających się w kształt listka.
Czy węglowodany tuczą?
Tuczący wpływ węglowodanów można potraktować jako mit. Ma to związek z tym, że dieta wysokowęglowodanowa w porównaniu do wysokotłuszczowej jest mniej kaloryczna i w mniejszym stopniu naraża na odkładanie się tłuszczu. Kalorie z cukrów zamieniane są w głównej mierze na energię. Węglowodany można traktować jako zdrowe jedzenie również ze względu na sporą zawartość błonnika pokarmowego, który wypełniając żołądek niweluje uczucie głodu.